Verduurzamen begint met nulmeten

Kijk het webinar hier terug!

Je gegevens

Inschrijven voor

Bekijk webinar

Verduurzamen begint met nulmeten

Nulmeten in bestaande bouw, wat is dat en hoe gaat dat in de praktijk? En welke inzichten levert het op voor een goede verduurzamingsaanpak? In dit webinar gaan we het daarover hebben met Lars Boelen (‘huisfluisteraar’, Paris Proof Plan) en Herman Boerma (Lenferink Vastgoedonderhoud).

“We zijn bij renovaties bouwkundig gezien te veel gefocust op Rc-waardes en te weinig op infiltratie- en ventilatieverliezen”, stelt Boerma. “Bovendien wordt er te weinig gekeken naar de bestaande onderhoudstoestand van de woning”. De programmamanager duurzaamheid van Lenferink Vastgoedonderhoud bedacht samen met Itho Daalderop het ‘Transformatie Light’-concept.

De kern van dat concept? Alleen vervangen wat echt nodig is en daarbij rekening houden met de efficiëntie van verduurzamingsmaatregelen. Voor woningen van woningcorporatie Wonion in Terborg is “de meest optimale mix van bouwkundige en installatietechnische maatregelen bedacht”, waarbij kierdichting op basis van een nulmeting veel aandacht kreeg. De corporatie zocht naar een betaalbare en effectieve oplossing om de warmtevraag terug te schroeven van oorspronkelijk 110 kWh/m2 naar maximaal 50 kWh/m2 en het liefst daar net onder.

Lars Boelen helpt particulieren met het maken van een goed plan om in de toekomst van het aardgas af te gaan. Met Paris Proof Plan richt hij zich op kennis- en leertrajecten van overheden, woningcorporaties en bouwbedrijven, “waarbij we wat we leren bij en van particulieren overdragen”. Hij begint zijn aanpak met een nulmeting, om van daaruit te kijken wat de logische stappen zijn op het gebied van kierdichting, ventilatie, na-isolatie en installaties. Stappen die het wooncomfort verhogen en de woning op termijn klaarmaken voor de switch naar aardgasvrij. En dat begint al bij de kaderdichtingen van de ramen en deuren.

Als je dit webinar kijkt, weet je o.a.:
- Wat het nut is van een blowerdoor en een rol schilderstape in de bestaande bouw
- Waarom die 50 kWh/m2 een getal is om te onthouden
- Welke maatregelen Lenferink Vastgoedonderhoud nam om op dit getal uit te komen
- Waar veel kieren zitten en wat bouw- en klusbedrijven daarmee kunnen
- De rol van het ventilatiesysteem
- Hoe lek de woning van de presentator van dit webinar is

Op Aannemervak.nl in april veel aandacht voor de bouwkundige kant van verduurzaming. Na-isoleren, kierdichting, het verbeteren van glas en niet in de laatste plaats het zorgen voor goede ventilatie. Niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via aannemervak.nl/nieuwsbrief

Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.
Presentatie door
Paul Diersen, hoofdredacteur van Aannemer.

Sprekers
Herman Boerma (Lenferink vastgoedonderhoud) en Lars Boelen (Paris Proof Plan)

Voor wie
- Aannemers (actief in renovatie en onderhoud)
- Adviseurs
- Opdrachtgevers (bv corporaties)
- Klusbedrijven
(En ja, eigenlijk zelfs elke particulier die zijn woning wil verduurzamen - bij voorbaat excuses voor eventueel vakjargon).

Aanvang
12:30 uur

Duur
1 uur

Sponsoren van de maand van de na-isolatie op Aannemervak.nl zijn:
Kingspan Insulation
Knauf Insulation / Pluimers Isolatie
​​​​​​​

Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.


Deel dit webinar