Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering

                                       Schrijf je nu in en bekijk meteen het webinar!

Je gegevens

Inschrijven voor

Aanmelding bevestigen

Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialiseringEisma Bouwmedia houdt in samenwerking met VBI op dinsdag 30 november het gratis webinar ‘Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering’. 

De bouwsector kan een enorme innovatieslag maken door projecten seriematiger aan te pakken en projectoverstijgend samen te werken. Met samenwerking en opschaling kom je verder. Door deze manier van samenwerken, kunnen de faalkosten in de bouwsector flink omlaag. Bovendien opent dit mogelijkheden voor innovatie en cocreatie, omdat ontwikkelkosten over meerdere projecten én meerdere samenwerkingspartners kunnen worden verdeeld. De huidige bouwtraditie lijkt hier echter niet op ingericht. Het is daarom tijd voor verandering. Om een soepele samenwerking te stroomlijnen ontwikkelde VBI De Nieuwe Blauwdruk voor Grondgebonden Woningen. De variatie in plattegronden van Nederlandse nieuwbouwwoningen is gering; indelingen lijken vaak sterk op elkaar. Toch zijn de verschillen groot genoeg om nog enorme efficiencyslagen te kunnen maken. Standaardisatie van de lay-out met prefab vloeren helpt om in korte tijd veel nieuwe woningen te realiseren.

Peter Musters, adviseur bouwconcepten VBI, verduidelijkt:  “De opgave die bouwend Nederland heeft, is helder. Meer woningen bouwen dan we eigenlijk aankunnen. Een tekort aan handjes maar ook aan engineering.  Hoe kun je processen verbeteren en versnellen? Dat vraagt om een kritische blik op je bouwconcept. In de Nieuwe Blauwdruk staat de standaardisatie van het vloerconcept in de woning centraal. We reiken standaardopties voor het trappengat, de badkamer en de schachtposities aan. Hierdoor ontstaat een industrieel opschaalbaar prefab nieuwbouwconcept. Dat kan dienen als onderlegger  voor de vele woningconcepten van verschillende aanbieders en bouwbedrijven Tijdens dit webinar ga ik uitgebreid in op de voordelen die samenwerking bied.”

Daarnaast geeft Evert-Jan Lensom zijn visie op samenwerking vanuit het oogpunt van de architect. Hij is werkzaam bij BDC Architecten. “De relatief kleine markt in Nederland vraagt om gezamenlijk optrekken in de bouwindustrie. Dus niet elke aannemer zijn eigen woningfabriek. Dat wordt volgens ons niet rendabel of niet flexibel genoeg. Kijk naar de ICT en durf te delen met opensource-producten. Dan komen wij ook een keer van de woningnood af.”

Rob Jans, directeur bouwconcepten KlokGroep, zit al in een vroeg stadium met adviseurs, co-makers en collega’s aan tafel om projecten te bedenken en die plannen te implementeren. Waar steeds meer aannemers ervoor kiezen om hun eigen fabriek neer te zetten om hun eigen conceptwoningen te vervaardigen, bewandelt KlokGroep een ander pad. “KlokGroep is een ontwikkelende bouwer. Je zou dan in een keer producent worden. Dat is een heel ander speelveld. Daarnaast hebben we de schaalgrootte niet. Dat zou betekenen dat we de ontwikkelingen moeten sturen op het product dat uit de fabriek komt. Wij kijken liever welk product er per locatie nodig is. Dan gaan we vanuit de samenwerking partijen zoeken die ons met de opgave kunnen ondersteunen. Tijdens het webinar geef ik handvaten om tot een succesvolle samenwerking te komen.”    
Sprekers
Peter Musters, adviseur bouwconcepten VBI
Evert-Jan Lemson , werkzaam bij BDC Architecten
Rob Jans, directeur bouwconcepten KlokGroep

Toegang
Gratis

Aanvang
Meteen te bekijken
​​​​​​​
Duur
60 minuten

Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.

Deel dit webinar